Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är största hotet mot landsbygden

Annons

MP har inte släppt tanken på vägtrafikavgifter för tunga lastfordon och är, enligt skribenten, det största hotet mot den svenska landsbygden.

Miljöpartiet höll en partisamling ganska nyligen där partiledningen fick mycket kritik för att den inte fått igenom något av vallöftena inför valet 2014. Jag vill säga tack och lov för det. Senast flög vägtrafikavgift­en för tunga lastbilar ut när finansministern vädrade kontoret.

Trots det ville flera på MP-mötet få regeringen att ta upp avgiften igen. Ett av argumenten är att främst Tyskland redan infört dessa avgifter för tunga lastbilar.

MP glömmer att tala om att dessa avgifter gäller det snabba autobahnnätet och att även utländska lastbilar får betala i förskott för att få en plakett i vindrutan.

Övervakningen sker på samma sätt som våra trängs­elskatter och gud nåde den som kör oskattat. Det blir dyrt. Till skillnad från MP:s förslag är det mindre väg­nätet fritt från extraavgifter vilket gör att transporter på landsbygden inte fördyras om man inte åker ut på auto­bahnnätet och då betalar man bara för den biten på den dyra vägen.

Dessutom har man en övrig skattereduktion för speci­fika transportörer av lantbrukets transporter. Det är väldigt enkelt att sitta på Södermalm i riks­huvud­stad­en och besluta om att vi måste få bort lastbilstransporterna från väg­arna.

Jag skulle vilja ha några svar från MP. Hur många lit­er mjölk produceras i Stock­holm? Även hur många morötter eller salladshuvuden odlas innanför tullarna?

Hur får man mjölken från Västerfärnebo till butiken i Sollentuna utan en tankbil från bonden? Går den att mejla kanske? Samma sak med skogsråvarorna, försök få dem till sågverken utan en lastbil.

MP tycks på fullt allvar tro att storstäderna är självförsörjande på både livsmedel och elkraft eller helt enkelt inte förstå sammanhangen hur maten kommer till. Helt klart är att MP är det största hotet mot den svenska landsbygden vi haft på länge, förutom TeliaSoneras demontering av telenätet.

Eric Thorsell, Kumla kyrkby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons