Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi i Mälardalsregionen står redo för Northvolt

Annons

Northvolt ska etablera en batterifabrik med flera tusen anställda och Västerås är en av huvudkandidaterna för placeringen. Vid ett Västeråsbesök togs företaget emot av bland andra Elisabeth Unell (M) och Anders Teljebäck (S).

Vi vet att en företagsetablering är en lång resa med många inblandade och svåra beslut på vägen. Människor som brinner för att driva företag, skapa banbrytande produkter, tjänster och spännande arbetstillfällen. En etablering är också starten på en lång relation till den plats, stad, kommun, region och nation där företaget väljer att starta sin verksamhet.

Vårt jobb som offentliga företrädare är att skapa förutsättningar för en livskraftig region som också håller i det långsiktiga perspektivet. Vi är redan idag en av Sveriges starkaste exportregioner med ett starkt näringsliv och organisationer som arbetar med forskning, innovation och utveckling av framtidens företag. Styrkeområden som automation, energi, järnväg samt välfärd och hälsa är en bas som ger oss förutsättningar att tillsammans lösa våra egna och globala utmaningar. Vår ambition är en stark och attraktiv identitet som en innovativ och entreprenöriell region med världsledande kunskaps- och kompetensmiljöer. Målet är en hållbar näringslivsutveckling och en ökad sysselsättning i hela arbetsmarknadsregionen som sträcker sig över Dalarna, Örebro län, Västmanland, Sörmland och Uppsala län.

Vi vill särskilt lyfta fram förmågan till samverkan i regionen som ett starkt argument och medskick i Northvolts beslutsprocess. Vi har en lång historia av ett starkt samarbete över kommun och länsgränser inom områden som kollektivtrafik, hälso- och sjukvård, högre utbildning, innovationsarbete och triple helix. Vårt näringsliv har en profil som gör att vi inom offentlig sektor ständigt behöver vara på tå och utveckla våra gränsöverskridande samarbeten. De förutsättningar som behövs för att driva globala företag finns här sedan länge. Vi har ett omfattande nätverk av företag som har en lång historia av handel och talangrekrytering med en världsmarknad som bas. Vi har gång på gång bevisat att våra starka förutsättningar håller över tid och att vi har en inbyggd flexibilitet. Vi har ett av Sveriges skarpaste geografiska lägen med robusta exportvägar, vår storregion utgör också en viktig marknad i Sverige och många slutkunder finns här.

Kunskaperna finns här för att även långsiktigt vara med och utveckla affärerna. Kompetensen är tung och har en bred bas att stå på och vi fyller ständigt på med nya unga inflyttande akademiker som dras till våra starka varumärken inom näringslivet. Nyckelteknologierna kring energilagring, kraftöverföring, automation, laddinfrastruktur med mera är samlade i vårt starka och gränsöverskridande energikluster och forskningscentra. Med Europas största batterifabrik skulle hela styrkeområdet utvecklas och samla världsunik internationell kompetens med möjlighet att skapa helt nya FoU-samarbeten. Vi skulle kunna accelerera användning av ny teknologi för energiomställning i befintligt näringsliv och genom tvärgående samarbeten.

Attraktiva arbeten kräver också attraktiva boendemiljöer, möjlighet till arbetspendling och rik fritid. Vi finns i en av Sveriges mest snabbväxande regioner – vi har ett stort inflöde av människor som söker balans i livet. Roliga och utmanande arbeten, möjlighet att göra karriär och byta jobb, leva familjeliv och samtidigt ha en rimlig vardagslogistik. Våra livsmiljöer erbjuder mycket av det som många drömmer om. Vi växer och det beror på att människor väljer att leva sina liv här. I vår Mälardalsregion bor 40 procent av Sveriges befolkning, en etablering i vår region gynnar utvecklingen för alla i Mälardalen.

Beslutet om etablering ligger naturligtvis helt och hållet hos Northvolt. Vi står redo och rustade, inte bara för etablering, utan också ett långsiktigt åtagande i att ge bästa möjliga förutsättningar även i framtiden. Det som är bra för Västerås och Västmanland är också bra för oss andra aktörer i det storregionala samarbetet.

Denise Norström (S), Regionstyrelsens ordförande Region Västmanland

Viking Jonsson (S), Ordförande, Regionförbundet Sörmland

Monica Johansson (S), Landstingsstyrelsens ordförande, Landstinget Sörmland

Andreas Svahn (S), Regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län

Börje Wennberg (S), Regionstyrelsens ordförande, Region Uppsala

Gunnar Barke (S), Landstingsstyrelsens ordförande, Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons