Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryck dig friskare

/
  • HostaDela upp underarmen i tre delar, så att du alltså får två punkter utmed en linje som går längs med underarmen. Linjen ska inte gå längs mittlinjen på armen, utan något närmare där tummen sitter. Tryck på den första punkten från armvecket. Här går lungans meridian och att trycka här kan dämpa akut hosta.
  • Ont i magenKroppens viktigaste punkt ligger strax nedanför knäet. Du hittar den genom att greppa benet med andra sidans hand. Ditt pekfinger ska ligga mot knäskålen. Punkten ligger då strax under din lillfingernagel. Här kan du bland annat lindra magvärk. När du hittar punkten kan det kännas ända ner till tårna.Obs! Gravida i mindre än tredje månaden ska inte massera denna punkt.
  • Tinnitus och yrselStryk händerna 20 gånger fram och tillbaka över öronen, så att de blir varma. Syftet är att öka blodcirkulationen i öronen. Gör detta tre gånger per dag. Du kan också leta efter en öm punkt kring örat och trycka där. Smärtan talar om var du behöver rensa.
  • HuvudvärkTryck ihop fingrarna så att det bildas en
  • HuvudvärkMassera tinningarna är också bra mot huvudvärk. Tryck där det smärtar.
  • ÅngestSätt ihop händerna och fingrarna tätt intill varandra ovanför naveln, med naglarna neråt. Gå uppåt till lillfingret möter revbenen. Där lillfingrarna hamnar på benet, ska du trycka. Byt fingrar till pekfingret, det är lättare att trycka med dem. Gör gärna övningen på kvällen innan du ska sova.
  • HostaDela upp underarmen i tre delar, så att du alltså får två punkter utmed en linje som går längs med underarmen. Den ska inte gå längs underarmens mittlinje, utan mer på den sida av armen där tummen sitter. Tryck på den första punkten från armvecket. Här går lungans meridian och att trycka här kan dämpa akut hosta.
  • HuvudvärkTryck ihop fingrarna så att det bildas en

Inuti varje människa finns ett vägsystem, och längs de olika vägarna cirkulerar energier.
Så beskriver Yukio Nakahara våra kroppar.
– Om det är för många bilar i en korsning, måste man rensa, säger Yukio.
Rensningarna kan utföras med handkraft – bara du vet vilka punkter du ska trycka på.

Annons

I den japanska massageformen shiatsu löser massören spänningar genom att trycka på olika akupunkturpunkter på kroppen. För Yukio, som är uppväxt i Japan, var denna slags punktmassage en naturlig del under uppväxten. Hans mamma brände örtextrakt på vissa ställen på kroppen för att bota olika åkommor och Yukio har alltid använt massage på sig själv och sin omgivning för att bota krämpor.

Men utbildad massör blev han först sent i livet. 1999, vid 52 års ålder, sades Yukio upp från krantillverkaren Hiab i Hudiksvall där han arbetat i 28 år. Yukio tog det som en chans att gå vidare i livet. Med två års avgångsvederlag kunde han börja studera energimassage och shiatsu vid Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm.

– Det var ett jättestort steg, men jag har inte ångrat det en dag, säger Yukio.

I dag tar han emot kunder i hemmet i Gnarp, och har även mottagning i Sundsvall en dag i veckan. I somras hade han "väg-massage" i en kåta som bilisterna längs E4 far förbi när de passerar Gnarp. Yukio är nämligen full av idéer och provar gärna nya saker. Funkar de inte slopar han dem och testar nya.

– Jag tar in det goda och hoppar över det negativa, säger Yukio.

Drivkraften är att hjälpa folk, men även tjäna pengar. Yukio har nyligen fyllt 65 år och kan alltså gå i pension, men är inte nöjd med sin inkomst som pensionär. Han vill ha bättre resurser, så att han kan skänka pengar till det han vill och resa och se världen.

– Pengar är viktigt, men inte viktigast. Det viktigaste är att jag har hälsa, kärlek, vänner och att det går bra för mina barn. Men pengar är viktigt som drivkraft, för att kunna göra gott, säger Yukio.

Reslusten var huvudorsak till att Yukio, även kallad "Japan-Jocke", kom till Sverige en gång i tiden. Som ung ville han resa och lära sig prata engelska. På sin resa genom Europa, på väg mot Irland, stannade han i Gnarp. Här fick han jobb och vänner, och det gjorde att han efter ytterligare resande i Sverige återvände till den lilla orten i norra Hälsingland. Sedan har han blivit kvar i Sverige, förutom två års jobb i Japan för Hiab.

– Det är enkelt här, man kan prata med vem som helst på samma sätt, oavsett om det är statsministern eller en kompis. Jag trivs här, säger Yukio.

De vanligaste åkommorna som hans kunder har är problem med rygg och axlar. Men shiatsun kan behandla mer än så, och här delar Yukio med sig av några enkla tips.

Mer läsning

Annons