Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut: Salberga byggs ut med fler häktesplatser

Kriminalvårdens generaldirektör har fattat beslut om att häktet i Salberga ska byggas ut – för att åtminstone tillfälligt kunna ersätta Västeråshäktet.

Annons

Det innebär att situationen för häktade, poliser och försvarsadvokater i Västmanland förbättras – när bygget är klart, men det kan dröja något år.Som vi tidigare skrivit stängdes häktet i Västerås sedan en brand avslöjat omfattande brister i brandskyddet.

Sedan dess har häktade fått köras långa sträckor[+] till häkten i kringliggande län, vilket innebär omfattande resor inte bara för Kriminalvårdens transporttjänst utan också för de häktades försvarsadvokater – och för utredande poliser.

Anledningen är att det närmaste häktet vid Salbergaanstalten hittills endast är ett gemensamhetshäkte, alltså där häktade kan umgås med varandra och ha helt andra kontakter med omvärlden än de som häktats med restriktioner.De som häktats med restriktioner har därför placerats på häkten kring Mälardalen, men också så långt bort som Karlstad och Mariestad.

Frågan om häktet i Västerås någonsin kommer att öppna igen är ännu inte löst. Kriminalvårdens nya beslut ska ses som en tillfällig lösning, men man ska också överväga om lösningen med ett utvigdat häkte på Salberga ska bli en långsiktig lösning.

Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör för Kriminalvården, uttalar sig på Kriminalvårdens hemsida :

– Inriktningen är att vi åtminstone tillfälligt ska inrätta ett gemensamhets- och restriktionshäkte på anstalten Salberga. Efter samråd med övriga rättskedjan kommer vi ta ställning till om det är en långsiktig permanent lösning.

Utredningen föreslår, enligt Kriminalvården , att Salaberga ska ha 30 platser för de som sitter häktade med restriktioner och 27 platser för de som sitter häktade utan restriktioner. Något datum för när de nya häktesplatserna ska vara klara finns ännu inte.

Kriminalvårdens anstalt- och häktesavdelning ska ta fram projektdirektiv för att lämna över dem till Kriminalvårdens fastighetsavdelning.

Mer läsning

Annons