Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönder i Östervåla och Västerfärnebo får guldmedalj av kungen

Mjölkbönder från Östervåla och Västerfärnebo tilldelas LRF Mjölks guldmedalj efter att ha levererat mjölk av högsta kvalitet i över 23 år. "Guldmedaljen är ett kvitto på att vi har gjort något bra", säger mjölkbonden Lennart Jansson.

Annons

Mjölkbönderna Anders Eriksson och Christina Eriksson Landén från Östervåla och Lennart och Kristina Jansson från Västerfärnebo prisas.

I år får totalt 39 mjölkföretagare runt om i Sverige LRF Mjölks guldmedalj. Bland dem finns Anders Eriksson och Christina Eriksson Landén från Östervåla och Lennart och Kristina Jansson från Västerfärnebo.

– Guldmedaljen är en uppskattning och ett kvitto på att vi har gjort något bra. Det känns roligt att få den, säger Lennart Jansson i ett pressmeddelande.

Bönderna kommer att få ta emot medaljen av kung Carl Gustaf under en ceremoni i Stockholm den 27 mars. För att få priset måste bönderna ha leverarat mjölk av högsta kvalitet i minst 23 år. Deras djur måste även vara friska och må bra.

– Det allra viktigaste är att ha ett bra djuröga. Man måste se djurens behov och alltid sätta djurens väl och ve främst. Att hålla djuren friska är a och o. Det kräver ett förebyggande arbete. Man måste också ha bra rutiner vid mjölkningen och ge korna bra foder, säger Lennart Jansson.

Lennart och Kristina Jansson började som mjölkbönder 1975 och höll på i 40 år. År 2015 sålde de korna.

Även Anders Eriksson och Christina Eriksson Landén har planer på att avveckla.

– Vi trodde inte att vi skulle hinna få guldmedaljen innan vi slutade, så jag var nästan lite chockad när vi fick beskedet. Det känns jätteroligt att vi nu har klarat av den, säger Christina Eriksson Landén i pressmeddelandet.

– Vi har sagt att vi ska sluta sista juni, men man vet ju aldrig. Det är inte helt enkelt och det känns lite sorgligt. Vi är fästa vid det här och vi har flera fina djur som härstammar från kor som mamma och pappa avlat fram.

Mjölkmedaljer i väntan på att kungen ska dela ut dem till bönder år 2014.

Fakta om guldmedaljen:

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas guldmedaljen ut till 39 mjölkbönder. Läs mer om guldmedaljen på www.lrf.se/guldmedaljen.

Mer läsning

Annons