Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya UL-tåg ska ge bättre plats till och från Uppsala

Resandet med Upptågen på sträckorna Sala-Uppsala och Uppsala-Gävle ökar och ökar. Men det har fört med sig trängsel ombord på de befintliga Reginatågen. Nu ska region Uppsala beställa nya tåg.

Annons

Det här är en illustration av hur tågen av Stadlers modell Dosto ER 1 ser ut i grundutförande och neutral målning. De tåg som trafikerar sträckorna till och från Uppsala ska förses med Upptågets färger och kan få delvis annat utseende i vissa detaljer.

Det blir tåg av samma tekniska grundtyp som de tåg som Mälab beställt för trafik på sträckan Sala-Västerås-Östergötland "Uven" samt Mälarbanan, från schweiziska tågtillverkaren Stadler, av modellen Dosto ER 1.

Till skillnad från de svenskkonstruerade (och i stor utsträckning svensktillverkade) Reginatågen som i dag rullar i UL-märkning har Stadlertågen två våningar och fyra vagnar, som bekant har Reginatågen som i dag utgör UL-tåg två eller tre vagnar och en våning.

Dagens tvåvagnarståg har 170 sittplatser, ett nytt dubbeldäckartåg kommer att ha 357 sittplatser, alltså 17 fler än de två tvåvagnarstågsätten i multipelkoppling som satts in på de populäraste turerna till och från Gävle.

Regionfullmäktige i Uppsala län har nu beslutat att sätta ekonomiska ramar för processen att köpa in tåg; Region Uppsala sätter ett borgenstak på drygt 2,2 miljarder kronor. Den summan räcker för att avropa upp till 16 tåg inklusive reservdelar.

Dessutom ger regionfullmäktige i uppdrag att teckna avtal med tåguthyrningsföretaget Transitio om åtta tåg.

– Det är mycket glädjande att Regionfullmäktige fattat det avgörande beslutet för att Regionstyrelsen och Kollektivtrafikförvaltningen UL ska kunna gå vidare och arbeta fram en konkret beställning av nya tåg, säger Bertil Kinnunen, regionråd (S), tillika ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Bertil Kinnunen fortsätter:

– Resandet med Upptåget ökar och det är trångt på tågen särskilt under morgonrusningen. Prognoser pekar på att resandeutvecklingen kan fortsätta. Med nya större tåg kan vi erbjuda sittplats i betydligt högre grad under rusningstrafik än i dag.

Mer läsning

Annons