Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga loggar in för att läsa Plus-artiklarna på Sala Allehanda

Förra veckan satte Sala Allehanda nytt rekord i antal inloggade pluskunder.
– Det är jätteroligt att se att våra pluskunder uppskattar det material vi lägger ut. Det ger oss en vink om att vi gör rätt i våra prioriteringar, säger Cecilia Rindbäck Vangbo, nyhetschef och ställföreträdande utgivare Sala Allehanda.

Annons

Redaktionen på Sala Allehanda. Katarina Strömgren, Mikael Stenkvist, Terese Ahlin, Niklas Storm, Cecilia Rindbäck Vangbo och Carola Blank.

SA har i snitt 727 inloggade kunder per vecka. Under vecka 41 var det 894 som var inloggade och kunde ta del av plusmaterialet på www.salaallehanda.com.

Vad beror det på att SA satt rekord?

– För det första beror det på att vi på SA har duktiga, självständiga och kompetenta journalister, som har koll på vad som går hem hos vår publik. För det andra har vi under veckan som gått publicerat grymt bra plusmärkt journalistik. Vi har navigerat rätt. Det är så man ska tolka ökningen av antalet läsare som har loggat in på sina Pluskonton och tagit del av vårt material, säger Cecilia Rindbäck Vangbo.

– Jag är mycket stolt över redaktionen och det starka journalistiska arbete som utförs. Detta är en framgång som varje enskild medarbetare också ska känna sig stolt över, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare.

– Jag är också mycket glad över att vi har så engagerade läsare som är duktiga på att höra av sig med både ris och ros. Samspelet med vår publik är enormt viktigt och vägledande för oss, säger Daniel Nordström.

Sådant som många loggade in och tog del av förra veckan var till exempel: Sala kommun köpte ut chef för 432 000 kronor, Möt skådespelare och Salabor på smygpremiär av nya Jordskott (mest tittat), SD-ordföranden Edman: "Därför blockade jag Roger från min politiska sida på Facebook" och Nytt åldringsbrott på Kungsängsområdet– två tjuvar trängde sig in hos äldre kvinna. För snart ett år sedan började Sala Allehanda ta betalt för sin journalistik på nätet. För att läsa de så kallade plusartiklarna krävs att du är prenumerant, antingen på papperstidningen eller digitalt, och därmed kan logga in på www.salaallehanda.com. Då är artiklarna gratis.

Men alla artiklar kostar inte. Snabba nyheter bevakas av redaktionen minut för minut och artiklarna skrivs nästan i samma stund som nyheten uppstår. Dessa är gratis för alla.

Men så fort en reporter lägger ned extra möda på sin journalistik kostar den att läsa. När reportern gör intervjuer, träffar intervjupersoner eller besöker platser, fotograferar och filmar skapas ett mervärde och artikeln märks därför med plus [+] och blir exklusiv för tidningens trogna kunder.

Förut kunde läsarna komma åt alla artiklar på nätet. Varför låser tidningen så många artiklar med Plus numera?

– Det digitala material, tv, artiklar, bilder med mera, som våra reportrar på redaktionen gör är utmärkta exempel på kvalitetsstämplad och väl genomarbetad journalistik. Sådan kostar pengar att producera. Det är material som vi måste ta betalt för, trots att det är digitalt. Papperstidningen har ju aldrig heller varit gratis. Vi plusmärker vårt material för att kunna fortsätta att göra relevant lokal journalistik, säger Cecilia Rindbäck Vangbo.

Mer läsning

Annons